Özel Güvenlikçiler kadroya geçecek mi? Özel Güvenlik görevlileri son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın açıklamaları ile derin nefes almıştı. Şimdi dört gözle kadroya geçecekleri tarihleri bekliyor.
Binlerce kişinin dört gözle beklediği Özel Güvenlikçiler sorunu git gide büyüyor. Özel Güvenlikçilere ne olacak. Son günlerde en sık sorulan sorulardan bir tanesi oldu. Özel Güvenliğin kaldırılması gündeme gelirken kamuda istihdam sağlanacak mı? Özel Güvenlik Görevlilerinin polisliğe geçişleri mümkün olacak mı? Özel Güvenlik için kadro istihdam edilecek mi?
Özel Günvenlik kalkıyor mu? Son günlerde gündemden düşmeyen Özel Güvenlik'in kaldırılması özellikle de Özel Güvenlik Görevlilrinin merak ettiği konu oldu.Özel Güvenlik Görevlileri kaldırılmasının ardından sonra Özel Güvenlik Görevlilileri kamuda mı istihdam edilecek? İşte merak edilen soruların yanıtı
Türkiye'de sayıları 233 bin 457'yi bulan özel güvenlik elemanlarından üniversite mezunu olanlar polisliğe geçebilecek. Kadınlarda 28 yaş, 1.62 metre boy; erkeklerde de 30 yaş, 1.67 metre boy aranacak. Herhangi bir suçtan mahküm olmamak, alkol geçiş kriterleri arasında
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adalet Sarayı'nda şehit edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kamuda özel güvenlikçi uygulamasına son verilmesi çağrısı sonrası, İçişleri Bakanlığı'nin özel güvenlik elemanlarının polisliğe geçişi için yaptığı hazırlıkları son aşamaya geldi.
Özel güvenlik uygulaması üzerinde uzun zamandır çalışan İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışının ardından çalışmalarını hız verdi. Bakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarında özel güvenlik elemanları istihdam edilmemesi yönünde çalışma yürüttüğü öğrenildi.
1 YIL EĞİTİM ALACAKLAR
Çalışma, halen özel şirket elemanı olarak kamu kurumlarında istihdam edilen güvenlik elemanları arasında yaş, eğitim, fiziki yeterlilik gibi kriterleri karşılayanların, sınavla Emniyet Teşkilatı'na polis olarak girmesini öngörüyor. Sınavı geçenler, 1 yıl polis eğitim merkezlerinde eğitim alacak. Sayıları 233 bin 457'yi bulan özel güvenlik elemanlarından üniversite mezunu olanlar polisliğe geçiş yapabilecek.
İŞTE ŞARTLAR
HABERTÜRK, polisliğe geçmek isteyen özel güvenlik görevlerinde aranacak şartlara ulaştı. İşte o şartlar:
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
-En az 4 yıllık yüksek öğretim kurumundan mezun olmak.
-Askerliğini yapmamış erkekler ile kadın adaylar için 28 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
-Erkekler için 167 santimetreden, kadınlar için 162 santimetreden kısa boylu olmamak.
-Sağlık yönünden, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirlenen şartları taşımak.
-Başvuru öncesi ve başvuru sırasında; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir meşguliyeti bulunmamak.
-Fuhuş, kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeni ile hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma bulunmaması. Bu suçlardan idari yaptırım ya da hüküm giymemiş olmak.
-Kasten işlenen bir suçtan dolayı 6 ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahküm olmamak.
-Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye olmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek.
-Terör eylemleri ile organize suç faaliyetlerine katılmamış olmak.
-Herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşıyor olmamak.
-Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
-Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.
-Herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak.
Özel Güvenlik Görevlilere kadro gelecek mi? Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Özel Güvenlik ile ilgili son durum ne oldu? Özel Güvenlik Görevlilerine kadro müjdesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Özel Güvenlik Görevlileri işsiz kalmayacak.
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümünden sonra özel güvenlik görevlileri ile ilgili son durum ne olacak? Özel Güvenlik Görevlililerine kadro müjdesi Cumhurbaşknı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Geçtiğimiz hafta Çağlayan'da yapılan DHKP-C saldırısında iki terörist tarafından Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez gündeme getirdiği ‘özel güvenliklerin kamudan kaldırılması konusunda yol haritası netleşiyor.
'ÖZEL GÜVENLİK KALDIRILMALI' DEMİŞTİ
Erdoğan, Slovenya-Slovakya-Romanya ziyareti sırasında dile getirdiği özel güvenlikçilerle ilgili tartışma için ‘ Özel güvenlik teşkilatlarının gözden geçirilmesi lazım. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teşkilatıyla buralarda adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü, özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları soru işaretidir' demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri üzerine sayıları 300 bini bulan özel güvenlikçilerin durumlarının ne olacağı merak ediliyordu.
Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak bir çalışmayla bu sektörün kamu kurumlarında çalışanlardan, teşkilata girecek yetenekte olanların kamuya dahil edilebileceğini söyledi.
Erdoğan ‘Burada çalışanlardan emekli olanlar var. Ancak gençlerle ilgili bir çalışma yapılabilir. Emniyet teşkilatı ihtiyaçlar doğrultusunda personel alıyor. Özel güvenlikçilerden de kapasitesi olanları teşkilata rahatlıkla dahil edebilir. Devletin güvenlikçisi bu işin eğitimini alarak olayın içinde yer alıyor. Oysa özel güvenlikçiler adeta memur gibi, sabah gelip akşam evine gidiyor. Eğitim konusunda yetersizlik var' dedi.
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adalet Sarayı'nda şehit edilmesinin ardından, sayıları her geçen gün artan özel güvenlik firmaları ve özel güvenlik görevlileri tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kamu kurumlarındaki özel güvenliğin durumunun gözden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Özel güvenlik uzun süredir İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı bir konuydu. Jandarmayı İçişleri Bakanlığı'na bağlayan yasal düzenlemede de konuyla ilgili çalışma yapılmış ama Meclis gündemine gelmemişti.
PARALEL YAPIYLA GÜNDEME GELDİ
Özel güvenlik konusu, 17-25 Aralık sürecinden sonra gündeme geldi. Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 1 milyonu aştığı, bunların 280 bininin aktif olarak çalıştığı ifade ediliyor. Emniyet Teşkilatı'nın 270 bin personeli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 'güvenlik görevlisi' adı altında faaliyet gösteren bu kadar büyük bir kitlenin denetimsiz ve standart dışı olamayacağı belirtiliyor. Bunların 180 bininin kamu kurumlarında görev yaptığı ve 80 bininin silah taşıdığı vurgulanıyor. Bu personelin; fiziki yeterlilik, sosyo psikolojik açıdan denetimleri de sağlıklı yapılamıyor. Buna, aldıkları düşük ücretler ve olumsuz çalışma şartları da eklendiğinde sorun daha da büyüyor. Bir yetkili, bu konuyla ilgili "Özel güvenliğe çoğunlukla kalıcı bir meslek olarak bakılmıyor. Gençler askere gitmeden önce asgari ücretle çalışabilecekleri geçici bir iş olarak görüyor. Ya da emekli olduktan sonra ek bir iş olarak düşünülüyor. Standartlar çok kötü. Silah teslim ettiğiniz adamları, testten geçirmeniz lazım. Belli koşulları olmalı" değerlendirmesinde bulunuyor.
ALTERNATİFLİ ÇÖZÜM
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve güvenlik bürokrasisinin hazırladığı taslak çalışmanın, seçim sonrasında siyasi iradenin vereceği karara göre gündeme getirileceği belirtiliyor. Taslak çalışmanın ayrıntılarında şunlar var:
KAMUDA İSTİHDAM: Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak adlandırılan özel güvenlik firmalarına bağlı, özel güvenlik elemanları istihdam edilmeyecek. Kurumlar, isterlerse kendisi 'güvenlik' kadrosu oluşturacak.
POLİSLİĞE GEÇİŞ: Güvenlik elemanları arasında yaş, eğitim, fiziki yeterlilik gibi kriterleri karşılayanlar, sınavla Emniyet Teşkilatı'na polis olarak girebilecek. Üniversite mezunları arasından seçilecek bu adayların polisliğe başvuru kriterlerini taşıması gerekiyor. Sınavı geçenler 1 yıl polis eğitim merkezlerinde eğitime alınacak.
KORUMA MEMURU: 'Koruma memurluğu' sistemi de gündeme alındı. Polis dışında bir kadro olarak düşünülen koruma memurları; stadyumlarda, üniversitelerde, hastanelerde ve bazı hassas kurumlarda görev yapacak.
SİLAHLI-SİLAHSIZ: Koruma memurlarının hepsinin silah taşıması gerekmiyor. Bazı kurumlarda koruma memurları, ateşli silah yerine, şok tabancası gibi ateşsiz silah ve özel ekipmanlar taşıyacak.
ÖZEL SEKTÖR: Özel sektör firmalarına "Koruma görevlilerinizi kendi kadrolarınızda istihdam edin" denilecek. Bu düzenleme yürürlüğe girdiğinde özel güvenlik firmalarının çoğunun kapanacağı düşünülüyor. Bu şirketlerin, sitelerin güvenliğini sağlamada görev yapabileceği belirtiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder