Bitki: Anadolu ve kuzey yarım kürede yaygın bir bitkidir. 15-30 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu 
İlaç etkili kısmı: 
1- Taze veya kurutulmuş olarak toprak üstü kısımları,
2- Çiçeklenme zamanında toplanan kök ve toprak üstü kısımları birlikte kullanılır. Bileşiminde: Bitkide acı madde bulunur, köklerde ayrıca taraxacin, triterpenoid ve phytosterol vardır.
Etkisi: Kökü ile birlikte topraküstü kısımlarının safra salgısı ve idrar artırıcı etkisi vardır, iştahı artırır.
Kullanıldığı yerler:
 1- Topraküstü kısımları iştahsızlık, gaz ve dolgunluk hissi gibi hazımsızlık sorunlarında kullanılır.
2- Kökle birlikte topraküstü kısımları safra yolları sorunlarında, idrar artışı sağlanmasında, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.
Kullanılmaması gereken haller: Safra yolları tıkalı ise, safra kesesi sorunları varsa ve bağırsak düğümlenmesi durumunda kullanılmamalıdır. Safra kesesinde taş varsa hekim tavsiyesiyle kullanılabilir.
İstenmeyen Etkileri: Bütün acı maddelerde olduğu gibi mide şikayetlerine neden olabilir.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.
Kullanım miktarı: 
1- Günde 3 defa 4-10 gr ot (topraküstü kısımları)
2- İnce kıyılmış kök ve ot (topraküstü) kısımlarından 1 fincan çay için; 1 yemek kaşığı veya kaynatmada 1 fincan için 3-4 gr (2 çay kaşığı).
Kulanım şekli:
 Çay şöyle hazırlanır: Ot ve kök-ot kısımları için belirtilen miktarlar bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir.
Kaynatmada: 2 çay kaşığı kök ve ot karışımı 150 ml soğuk suya konur, kaynayana kadar kısık ateşte ısıtılır, süzülür. Günde 3 defa çayı hazırlanarak içilebilir, iştahsızlıkta yemeklerden önce, hazımsızlıkta yemeklerden sonra içilebilir.
Kullanım süresi: Otu uzun süre kullanılabilir.
Uyarı: Kök ve ot karışımının kullanımı sırasında günde 1,5-2 litre su içilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder