SKORBÜT TEDAVİSİNDE ŞİFALI BİTKİLER

C vitamini eksikliği çeken bölgelerde (bilhassa kışın taze sebze ve meyve bulunmayan yerlerde) skorbüt çok görülür. Diş etleri kanar. Bu gibi yerler için şu tavsiyeler yapılıyor :

a)    kavak tomurcukları ve taze dalların kabukları çok faydalıdır. 250 gr. Suya 50 gr. Kabuk kıyılıp konur. 15 dk kaynatılır, sonra süzülür. Her gün bundan 3 fincan ılık ılık içilirse, skorbüt arızalarını geçirir ve vitamin eksikliğini giderir.
b)    Kurutulmuş kavak tomurcukları toz hale getirilip sıcak bir su bardağı votka içerisine 1 kahve kaşığı konur ve 10 gün bırakılır, sonra süzülür. Günde 3 defa, ılık 1 çay bardağı suya 30 damla konarak içilir. (ağır vakalarda 50 damla bile katılabilir)
c)     Çam yaprağı çayı da faydalıdır. 1 su bardağı kaynar suya, ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı çam yaprağı konur ve 1 saat bekletilip süzülür ve sıcak çay gibi içilir. Günde 5 bardak içmelidir.
d)    Toz bira mayası az su ile hamur haline getirilip, skorbüt yaralarına lapa şeklinde vurulur. Ayrıca yarım kahve kaşığı bira mayası 1 fincan suya karıştırılıp içilir. Günde 2 defa içmelidir.

Skorbütte beslenme önemlidir. Yerine ve imkanlara göre : Soğan (baş veya taze) sarımsak,domates,elma,yeşil salata eksik edilmemeli. Ayrıca limon, skorbüt için bir ilaç vazifesi görür ve kısa zamanda tedaviye yarar. Günde 2-3 limon sıkılarak içilir.

-         Yemeklerde taze hardal yaprakları, çiğ lahana yemeli ve diş etleri bunlarla oğulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...