Normal olarak midede hazmın olabilmesi için bir miktar gazın bulunması tabiidir.Fakat bu gaz bazen fazla olur ve zarar verebilir.Ağrı yapar,baş ağrısına sebep olur ve kalbe tazyik ederek çarpıntıya sebep olur ve bu arızalar müzmin bir hal alabilir.
Midedeki gaz için muhtelif ülkelerdeki halk doktorlarınca çok çareler tavsiye olunur.Bunların en önemlileri şöyledir;
a)Bir kahve kaşığı anason tohumu,aynı miktar bal ile karıştırılır ve 1 su bardağı suya konarak 10 dakika kaynatılır sonra,soğutulur ve her gün bundan yemek üzerine 1 yemek kaşığı içilir.
b)Her türlü yemeğe baharat olarak bir miktar pelin katılmalıdır.
c)Her sabah 1 çay bardağı sıcak suya ½ kahve kaşığı pelin tozu konur ve 5 dakika sonra süzülüp bal katarak içilir.5-10 gün sonra mide gaz yapmaz olur.
d)Sinir otu tohumu gaz için en iyi devadır.1 çay bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı sinirotu tohumu konur,bütün gece bırakılır.Bu su koyu bir hal alır.Her sabah bu sudan 1 çorba kaşığı içilir.Bardağın kalanı buzdolabına konur.Buna 5-10 gün devam etmelidir.
e)Midedeki gaz sıkıntısında,1 çay bardağı Menekşe çayı içmelidir,derhal ferahlık verir.1 çay bardağı kaynar suya 1 kahve kaşığı kurutulup ufalanmış menekşe konur,10 dakika sonra süzülür ve bundan günde,iki yemek arası saatlerde birer çay bardağı içilir.Menekşe yaprak ve çiçekleri çok faydalıdır.Yaş veya kuru kullanılabilir.
f)Mide gazı,karın ağrısı ve kalpte çarpıntıya sebep oluyorsa papatya ile lavmanyapmalıdır,çok fayda verir(1 litre kaynar suya 1 yemek kaşığı toz kuru papatyakonur 20 dakika demlenir ve süzülür ve ılık halde bağırsaklara verilir)
g)Bir bardak sıcak suya 1 kahve kaşığı rezeyan tohumu konur ve 10 dakika demlenip içilir.Midedeki gazı derhal boşaltır.Günde 2-3 çay bardağı içilebilir.
h)Sabah kahvaltıdan önce 1 çay bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı kuru ve ufalanmış okiliptus yaprağı konup 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir.Bu da zamanla gazı keser.
i)Öğle ve akşam yemekte 1 çay kaşığı toz kişniş yemeli.Kolayca gaz çıkartır.
Bütün mide ve bağırsak rahatsızlıklarında olduğu gibi,mide gazında da kolay gaz yapan hamur yemekleri fazla yenmemelidir.Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder