Kötü iklim şartları,gıdasızlık,vitamin eksiklikleri,bedenen ve ruhen fazla çalışma gibi sebeplerle,verem,kansızlık ve zayıflık baş gösterir.Bu rahatsızlıklara düşmemek için yukarıda saydığımız etkenler ortadan kaldırılmalı.Şahıs verem,kansızlık veya zafiyete tutulmuş ise,bunlardan kurtulmak için,şu tavsiyeler veriliyor:
kuyruk yağı ile tedavi:
Uzak-Doğu’da verem için şu tavsiyeler var:Genç koyun yavrusu kesilip,deri altındaki yağdan alınır ve eritilir ve aynı miktar süt ile karıştırılıp kaynatılır ve hastaya içirilir.Önce su bardağının ¼’ü kadar ile bu karışıma başlanır ve her gün biraz artırarak 1 hafta sonra günde 1 su bardağı içirilir.2 aya varmaz hasta iyileşir.Son devreye gelmiş hastaların bile iyileştiği kaydediliyor.
Zafiyet,verem ve kansızlık için etkili başka bir formül:
-kuyruk yağı(eritilmiş) 1 kısım
-Tuzsuz taze tereyağı 1 kısım
-Erimiş süzme bal 1 kısım
-Az kakao
Sırlı bir kapta,orta ateşte bunlar karıştırılıp,pişirilir.Sonra indirilir ve cam bir kavanoza konur.Serin ve gölge bir yerde saklanır.(donmamalı) Miktar: 1 su bardağı sıcak süte 1 tatlı kaşığı konup karıştırılır ve içilir.Günde 3 bardak içilir.Bilhassa verem ve ona bağlı kansızlıkta çok fayda verir.(bu karışım kabızlık yapabilir.Hasta süresince bol çiğ sebze ve meyve yemelidir.)
Verem için bir formül:
Uzak-Doğu’da çok iyi sonuç verdiği bildirilen formül şudur:Henüz tam açılmamış,yeşil çam kozalaklarından 5-6 adet alınıp ufalanır ve bir tencereye konup üzerine örtecek kadar sirke ilave edilir ve 5 dakika kaynatılır,sonra 30 dakika demlenip süzülür.Bundan günde 2-3 yemek kaşığı içilir.Zamanla verem durur ve hasta tamamen iyileşir(çam kozalağı bulunamazsa,çam yaprakları da kullanılabilir.)
Verem ve kansızlık için diğer tavsiyeler:
a) Emaye bir çukur kap dörtte üçüne kadar yulaf veya arpa kırmasıyla doldurulur.Üzerine çiğ süt ve ceviz iriliğinde eritilmiş domuz yağı konur ve kapağı kapanarak orta kızgınlıkta bir fırında taneler yumuşayıncaya kadar pişirilir,gerekirse biraz daha süt konur.Her defasında bundan 2 yemek kaşığı olmak üzere günde 3 defa içilir.
b) Arslan kuyruğu yaprak ve sapı ile aynı miktar yabani hindiba kökü alınıp ufalanmalı ve suya konarak 10 dakika kaynatmalı.Günde bundan 3 defa birer çay bardağı içmelidir.2-2.5 aylık bir tedavi veremi durdurmak ve iyileştirmek için kafidir.
c)Kansızlığı gidermek için gerekli demiri almak üzere,yazın ceviz iriliğindeki yeşil elmalara,yıkanmış passız 5 demir çivi sokulur ve 24 saat bırakılır,sonra bu elmalar yenir.Günde 3 elma yemek kafidir.Kışın ise 3-5 passız çivi 1 su bardağı suya atılır ve 3-5 damla limon damlatılıp 24 saat bekletilir.Bu sudan günde 3 fincan içilir.
d)Her yemek üzerine 1 yumurta sarısı,1 yemek kaşığı limon suyu ile karıştırılarak içilir.Bu vereme çok faydalı olup ,ağır hastalara günde 5-6 yumurta sarısı yemesi bile tavsiye olunabilir.
e)Verem ve kansızlıkta gerekli kalsiyumu vermek için 5 yumurtanın kabuğu dövülür,üzerine 3-4 limon suyu konur ve kabuklar eriyene kadar mutfakta bekletilir,sonra biraz bal ve biraz sirke katılıp çalkalanır.Buzdolabına konur ve 3-4 fincan içilir.
Not:Verem,kansızlık ve zafiyet halinde hasta ayva,armut ve dut kompostosu,ızgara etler,karaciğer,yumurtanın sarısı,soğan,ıspanak,havuç ve sarımsağı bol bol yemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder