DİYARE(ADİ İSHAL) İÇİN BİTKİSEL TAVSİYELER

Adi veya basit ishal,genellikle o şahsın o gün yediği yiyeceklerin,midesine uygun olmamasından olabilir veya o günkü yiyecekler vücudu zehirleyebilir.Bunun sonucu vücut kendini korumak için,hafif ishal olarak,içindekileri dışarı atar.

Bunlardan başka vücut için normal olmayan,yemeklerde çok soğuk içki,su,dondurma gibi şeylerin alınması da adi ishal yapar.Bilhassa yaz ishallerinin çoğu böyledir.

Bu sebeplere göre olan adi ishallerin tedavisi kolaydır.

Fakat adi ishal bazen bir ön işaret vazifesi görür ve önemli bir hastalığı haber verebilir.

Eğer adi ishal uzun süre devam ederse ve bulantı,baş ağrısı ve karın ağrısı da yapar ve gaita çok cıvık ve yeşil bir renk alırsa,vakit geçirmeden doktora görünmelidir.Bilhassa kan da olursa durum daha da ciddidir.

Uygun olmayan gıda,zehirlenme,soğuk şeyler alma sonucu olan hallerde aşağıdaki tedavilere baş vurulur;

1.Tavsiye:

a)Önce kuvvetli bir müshil verilir.(Tercihan varsa Hindiyağı içirilir.)Hindiyağı yaşlılara 1 yemek kaşığı,ufak çoçuklara 1 kahve kaşığı içirilir ve arkasından limon suyu içirilir.Hindyağı içmesi zordur,fakat yan  etkisi olmayan bir müshil ilacıdır.

b)Yeşil ceviz kabuğu kurutulup dövülür,bu tozdan 1 litre kaynar suya 1 kahve kaşığı konur ve 20 dakika demlenip süzülür.Bu sudan her sabah 1 fincan içilince mide rahatlar.

c)O gün 3 öğün kızartılmış çavdar ekmeği ılık çayla ıslatılarak yenir.Bu 3 yolla genellikle 24 saatte adi ishal durur.

Diğer bir tedavi ilacı da şudur.

2.Tavsiye:

Pelin çayı.Çoçukların fazla bulunduğu aileler,250g. sirkeye 25,g pelin ıslatmalı ve 10 gün mutfakta bıraktıktan sonra süzmeli ve her zaman evde bulundurmalı.Bağırsak ishalle iyice temizlendikten sonra 4 saat ara ile 1 çay bardağı ılık suya 20 damla konup,günde 3 defa içilir.Şeker konmamalıdır.

3.Tavsiye:

Eğer ishal baş ağrısız ve ateş yapmadan devam ediyorsa,1 gün sadece elma ile beslenmeli.Her saat başı 1-2 adet elma soyulup çekirdeği çıkartılarak yenmeli.Başka şey ve su içilmemelidir.Böylece o gün iyi rendelenerek yenilecek 15-20 elma,ishali tamamen geçirir.

4.Tavsiye:

Eğer ishal bir mide üşütmesi sonucu oluşmus ise,hasta yatağa yatmalı ve bir terletici çay içmelidir.En iyisi ıhlamur,adaçayı(açık renkte olmalı)1-1,5 litre içmelidir.Terleyince çamaşır ve çarşaflar değiştirilmelidir.

5.Tavsiye:

Eğer ishal uzar ve 2 günü geçerse,şu tedavi daha faydalıdır;1 su bardağı suya 1 kahve kaşığı toz meşe kabuğu konur.10 dakika kaynatılır ve yarım saat dinlendirilip süzülür.Bu sudan 1 çay bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı konup,günde 3 bardak içilir.

6.Tavsiye:

Ev kalabalık ise,sık sık seyahatlere gidiliyorsa,bu gibi hallerde ishal olayına sık rastlanır.Her nevi ishal için evde şu karışım bulundurulmalı,

Toz tarçın  40g.

Toz zencefil 10g. bu ikisi karıştırılır ve ufak bir şişede saklanır.İshal vakasında 10 yaştan yukardakiler için 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı karıştırılır,15 dakika sonra üzerindeki su içilir.İshal durumuna göre günde 1-2 bardak içilebilir.Bebeklerde ve çoçuklarda 1 fincan sıcak suya 1/3 çay kaşığı karıştırılır,20 dakika sonra tülbentten süzülür.2-3 saat ara ile 1 yemek kaşığı suya bu sudan 1-2 kahve kaşığı konarak içirilir.İshal durunca bu kesilir.

7.Tavsiye:

Yaprak halindeki Adaçayı en iyi ishal kesen bir bitkidir.1 çay bardağı sıcak suya 4-5 yaprak konur ve 20 dakika sonra süzülür.Günde duruma göre 1-4 defa içilir.

Adi veya normal ishal olanlar tedavi süresince ve daha sonraki 2-3 gün yiyeceklerine dikkat etmeli.Pirinç çorbası(bol limonlu),patates püresi,sebze suyu çorbası(lahana hariç),kızarmış ekmek ve elma rendesi ile yetinmelidirler.

Bağırsakları hassas olanlar,bağırsaklarını kuvvetlendirmek için günde 1 defa 1 diş sarımsağı ayran içinde döverek yemelidirler.

Çay yerine hastalar şu karışımı içerlerse,çok fayda verir.

3 kısım kiraz(veya vişne) kurusu+ 2 kısım mersin meyvesi bu karışımdan 1 litre suya 1 yemek kaşığı konur ve yarım saat kaynatılıp yarım saat demlenir ve süzülür.Çay veya su yerine bu içilince ishali derhal keser.

Şu karışımdan da çok fayda verir.Sık sık ishal olanlar bunu da kullanabilmektedir.

2 kısım Mersin meyvesi(kuru veya yaş)
3 kısım Adaçayı,
1 kısım  Kimyon.Bunlar karıştırılır ve 1 litre suya 1 yemek kaşığı konur.Yarım saat kaynatılıp yarım saat demlendikten sonra süzülür ve ılık ılık günde 3-4 çay bardağı içilir.

Sibirya’da ishal için tavsiye şudur:

Bir tuğla ateşte kızdırılır ve üzerine su dökülüp,beze sarılarak üzerine oturulur,ne kadar sıcak olursa o kadar faydalı olur,istenirse 2 saat sonra tekrarlanır.Fakat genellikle 1 defa kullanmak kafi gelir ve ishal durur.

Bir başka tavsiye;Tavukların taşlık iç zarı kurutulup dövülmeli ve yemeklerden önce 1 taşlık derisi toz halinde 1 fincan ılık su içinde içilmelidir.Buna 2-3 gün devam edilirse en inatçı ishal(hatta dizanteri bile) geçer.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...