ÖKSÜRÜK İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İnatçı kuru öksürüğe karşı 2 pırasanın beyaz kısmı ve sakalları(ince kökleri),incecik kıyılır ve 1 su bardağı beyaz şarap içine konup orta ateşte 15 dakika kaynatılıp 20 dakika demlenir ve süzülür.Bunu 3 defada sıcak sıcak içmelidir.Ayrıca 1 çay  bardağı kaz yağı eritilip,yumurta iriliğinde bir soğanın suyu bu yağa karıştırılır ve akşam yatarken göğüs ve boğaz bu yağla oğulur.

Öksürüğe karşı turp şurubu:

İnatçı öksürüğe kısa zamanda ve köklerden halleder.Bir su bardağı turp suyuna 1 yemek kaşığı bal konur ve kapalı bir şişe içinde mutfakta 12 saat bekletilir.Bu şuruptan her saat başı 1 tatlı kaşığı içilir.Çocuklara daha az miktarda verilir.

Öksürüğe diğer bir tavsiye:

Bilhassa zatürre den sonra olan öksürüklerde 1 su bardağı çiğ süte,1 incir doğranarak katılmalı ve 15 dakika kaynatılıp,20 dakika demlenmeli,sonra süzmeli ve sıcak sıcak günde 2 su bardağı içmelidir.

Öksürüğe karşı soğuk ülkelerde kullanılan çareler:

a)Yulaf,arpa,çavdar,badem,yabani hindiba kökü eşit miktarda alınıp ince dövülür ve bu sütle kahve gibi pişirilir ve günde 3 çay  bardağı sıcak sıcak içmelidir.

b)1 çay bardağı şalgam suyuna 2 tatlı kaşığı bal koyup 5 dakika kaynatmalı ve sıcak sıcak içmeli.Bu nezle ve bronşite çok etkilidir.

c)2 soğan ve 3 diş sarımsak soyulup ince kıyılır ve 1 su bardağı çiğ süte konarak 15 dakika kaynatılıp yarım saat demlenir ve süzülerek bal konur.Her saat bundan sıcak sıcak 1 kahve kaşığı içilir.Nezle bu 1 günde geçirir.

d)1 çay bardağı şalgam suyu,1 çay bardağı havuç suyu ile karıştırılır ve 1 yemek kaşığı bal konup 5 dakika kaynatılır.Günde 6 defa birer kahve kaşığı içilir.

e)Mersin meyvesinin(murt) suyu çıkartmalı ve aynı miktar bal ile karıştırılmalı ve günde 3-5 defa bundan birer tatlı kaşığı alınmalıdır.Çabucak nefes yollarını açar.

f)Bütün sırtı kaplayacak bir Amerikan bezi eritilmiş balmumuna batırılır ve sırta yapıştırılır,bu her gün değiştirilir,müzmin öksürüğe geçirir.

g)İnatçı,müzmin öksürükte:

-1 kısım toz meyan kökü,
-1/2 kısım rezeyan toz
-2 kısım pudra şeker

Bu üçü iyice karıştırılır,günde 2 defa 1 çay bardağı sıcak suya ½ kahve kaşığı karıştırılıp içilir.Çocuklara yarı veya daha az dozda verilir.

h)Turp şurubu (çocuklar için), elma iriliğinde bir siyah turp çok ince rendelenir ve üzerine bal konarak kapalı bir tencerede hafif fırında 2 saatte pişirilir ve torbada sıkılıp suyu çıkarılır,icap edilirse biraz sıcak su konur ve koyu bir şurup yapılır.Günde 3-4 defa bundan 1-2 kahve kaşığı,ılık su içinde içirilir.

i)Sarımsaklı süt:Öksürük,nezle,müzmin bronşite çok etkilidir.5 diş sarımsak ince kıyılır ve 1 su bardağı çiğ süte konup 5 dakika kaynatılır sonra süzülür,bal ile tatlandırılır.Bundan günde 3 fincan sıcak sıcak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...