Kemik erimesi nedir?
30-35 yaşlarına kadar kalsiyum kemiklerde depolanır ancak bundan sonra depolama durur ve tek kaynak gıdalarla alınan kalsiyum olur.Yeterince yemezseniz vücudunuz kullanacak kalsiyum bulamaz ve kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Genç yaşlarda alınan kalsiyum depoların dolu olmasını sağlar. Sonuçta ileri yaşlarda yeterli derecede bulunmazsa, kemik erimesi (osteoporoz) başlar. Kemikler zayıflar ve içlerinde iğne başı gibi delikler oluşur.
KADINLAR DAHA RİSKLİ
Kemik erimesi olan milyonlarca insan vardır ve bunların yüzde 80'i kadındır. Osteoporoz kalça, omur, bilek veya leğen kemiği gibi yerlerde kırık olma riskini arttırır. Kemik erimesi eskiden sadece yaşlıların hastalığı olarak bilinirken günümüzde 12 yaşında çocuklarda bile ortaya çıkmaktadır.* Günlük kalsiyum ihtiyacımız ne kadardır? Her yaş grubu için ihtiyaç farklıdır. 6 aylığa kadar günde 210 mg., 12 aya kadar günde 270 mg., 1-3 yaş arası günde 500 mg., 4-8 yaş arası günde 800 mg., 9-18 yaş arası günde bin 300 mg., 19- 50 yaş arası günde bin mg. ve 50 yaş üzerinde günde bin 200 mg. kalsiyum alınmalıdır.
SÜT ÜRÜNÜ TÜKETİN
* Hangi gıdalarda daha çok kalsiyum vardır? Kalsiyumun çoğu süt ürünleri ile alınır. Hergün 2-3 porsiyon az yağlı veya yağsız süt ürünü tüketin. Eğer süt ürünlerinin sindiriminde sorun yaşanıyorsa, kalsiyum eklenmiş soya içecekleri veya müsli benzerleri, kalsiyum içecekleri ve yeşillikler tüketilmelidir.Ancak vücutta kalsiyum emilimi yaşlandıkça azalır. Bu yüzden ileri yaşlarda D vitamini ile birlikte alınması önerilmektedir. Protein diyeti uygulayanlarda .
* Kimler risk altında? Menopoz sonrası kadınlar ve adet göremeyen kızlar risk altındadır. Süt ürünleri yemeyen vejetaryenler ve süte alerjisi olanlarda risk artar.
* Gıdalar dışında kalsiyum desteği ne zaman alınmalıdır? Yeterince kalsiyum içeren besinler tüketilmezse, ekstra destek gerekir. Piyasada bol miktarda preparat bulunmaktadır ve aralarında fark yoktur. Alınan miktar önemlidir. Birçoğuna magnezyum ve D vitamini de eklenmiştir. Kalsiyum tabletleri gaz, şişkinlik ve kabızlık yan etkisi yapabilir.Bunlar süt ürünleri ile beraber alınmamalı ve öğün aralarında yutulmalıdır. Son olarak hatırlatmak istediğim; vücudumuzun kalsiyumu belirli bir yaşa kadar depoladığı ve sonra dışarıdan almaya ihtiyaç duyduğudur. Bu yüzden çocukluk ve gençlik yıllarında depoları dolu tutmak, sağlığınız için faydalı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder