DİZANTERİ İÇİN BİTKİSEL REÇETELER

Dizanteri bilhassa yazın salgın halinde görülür ve zamanla kanlı-balgamlı bir hal alır.Dizanteri kolaylıkla ve süratle durdurulabilir.

Etrafta dizanteri görülünce,içilen sular  strelize edilmeli,bunun için 1 litre suya yarım limon sıkılmalı,limon yoksa 2-3 damla tuz asidi damlatılmalıdır.

Dizanteri görüldüğü zaman,geçirmek üzere şunlar tavsiye olunur.

a)    Çiğ yumurta içmeli:Hastayı yatağa yatırmalı ve 2 çiğ yumurta iyice çırpılmalı ve üzerine az tuz ve 1 limon sıkılarak kaşıkla yenmelidir.Bu şekilde ilk gün sadece 5-6 yumurta yemeli;ertesi gün 4 ;daha ertesi gün 2 yumurta yemelidir.Arada yeterince kaynatılıp soğutulmuş su içilir.Bildirildiğine göre bu yumurta tedavisi dizanteriyi çabucak ve kökünden geçirmektedir.

b)    Kiraz likörü:250g. Kiraz yarım kg. şarap içinde ezilir ve bir şişeye konarak ılık bir köşede 3 gün bırakılır,sonra süzülür.Bu şaraptan günde 1 çay bardağı içilirse,salgın zamanı dizanteriye akrşı korur.Çocuklara 1 tatlı kaşığı kadar(yaşa göre) verilir.Bütün salgın süresince bu şaraptan içmeye devam etmelidir.

c)     Tuzlu su;Hasta 1 gün sadece tuzlu su içmelidir.Tuz ne kadar fazla olursa etkisi o kadar iyi olur.O gün hiçbir şey yememeli ve içmemelidir.24 saatte hastalık geçer

d)    Elma tedavisi;Tedaviye ilk gün iyi bir papatya lavmanı ile başlanır ve o gün hiçbir şey yenilmez.2 gün hastaya her 4 saatte bir 2 elma püre halinde yedirilir.Günde toplam 12 elma yeter.Bunun haricinde ne katı ne sulu hiçbir şey verilmez.Hastalık durmamış ise 3.günde elma yedirmeye devam olunur.Fakat genellikle 2 gün kafidir.

e)    Kızarmış ekmek,İnce dilim halindeki esmer ekmekler kömür olurcasına kızartıp toz halinde dövülür.1 çay bardağı kırmızı şaraba bu tozdan 1 yemek kaşığı konup içilir.İcap ederse2.gün bir daha tekrarlanır.

f)      Hint yağı;1 su bardağı sıcak biraya 1 tatlı kaşığı Hint yağı konur ve bir defada içilir.2 saat ara ile bu 3 defa tekrarlanır.Bu içki hastayı bol ve ağrılı büyük apteste çıkartılır,sonra derin bir uyku verir.Buna şok tedavisi denir ve 1 gecede dizanteri geçer.

   -Bir su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı toz kuşburnu konur,15 dakika demlenip süzülür ve aç karnına içilir.

   -Bir litre kaynar suya kuru ve ufalanmış 2 tatlı kaşığı mürver yaprağı konur ve 20 dakika sonra süzülür ve aç karnına olmak üzere günde 2-3 bardak içilir.Asma yaprağı da aynı şekilde kullanılır.
   -1 avuç pirinç ½ litre suda kaynatılır,sonra suyu süzülür ve aç karnına içilir.(bilhassa çocuk ishallerinde)
   -Mürver meyveleri sonbaharda toplanıp kurutulur.Bundan bir avuç alınıp ezilir,3 misli un ile hamur edilip bisküvi şeklinde fırında kuruyana kadar pişirilir.Sonra havanda dövülür,dizanteri olanlara,1 bardak süt içinde 1 kahve kaşığı(çocuklara daha az) konarak içirilir.

g)Amipli dizanteri;Uzak-Doğu bu tip dizanteri çok görülür.Tedavisi Alıç çayı ile yapılır.1 litre suya 250g. alıç(kuru) konur ve 12 saat şişmeye bırakılır.Sonra 15 dakika kaynatılıp  soğutulur ve süzülür.Kalan su 3 defada ve bir günde içilir ve bu tedaviye 8-10 gün devam edilir.Mersin meyvesi amipli ve basilli dizanteri için daha etkilidir.Alıç gibi kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...