AFT (PAMUKÇUK)TEDAVİSİ

Bu rahatsızlık taze bebeklerin ağızlarında ve hanımların ise ud terinde çok görülür. Ağızda, dil üzerinde ve boğazda, kadınlarda ud yerinin iç yüzeyinde, kirli beyaz zar gibi kabarcıklar belirir. Parmağa dolanacak temiz bir bezle bu kabarcıklar silinirse,altlarından kırmızılaşmış kısımlar gözükür.

Ağzı böyle hasta hasta bebekler meme emmede güçlük çekerler. Ud yeri hasta hanımlar idrar çıkarken güçlük çekerler (acıma ve sızlama olur). Bebeklerin ağzında görülen aft,zayıf düşmüş yaşlı kadın ve erkeklerin de ağzında görülebilir.

Aft, zayıf ve hasta bebeklerde ve yaşlı kimselerde daha fazla zarar yapar ve onların daha da hastalanmasına yol açar.

Sebebi :

-         Zayıf ve bakımsız meme çocuklarında ,
-         Verem,tifo,kanser,ishal gibi ağır ve uzun süren hastalıklarda(yaşlılarda ve bebeklerde)
-         Kirli emziklerle bebeklere süt verilmesinde,
-         Temizliğe pek uymayan annelerde ve çocuklarında,
-         Uzun süre mide-bağırsak hastalıkları çekenlerde,
-         Bazı vitamin (B6-C-PP vitaminleri) eksikliği çekenlerde aft çok görülür ve sık sık tekrarlar.

Tedavisi:

-         Parmağa dolanan temiz bir bezle ağız ve ıd yerindeki beyazlıklar silinmeli,temizlenmeli ve 1 çay bardağı ılık sıda ½ kahve kaşığı yemek sodası eritilerek, yine temiz bir bezle be lekeli kısımlara (ağız ve ud yeri) sürülmelidir,günde 2-3 defa bu tekrarlanmalıdır. Yaşlılar ağızlarını bu su ile gargara etmelidirler.
-         1 fincan suya ½ limon sıkmalı ve ağzın her tarafına bu su sürülmeli
-         Karadut şurubu: Evlerde veya eczanelerde satılan karadut şurubu bebeklerin ağzı temizlendikten sonra parmak ucu ile ağzın her tarafına bolca sürülür.
-         Mersin yaprağı çayı: 1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı kurutulup ufalanmış mersin yaprağı konur 10 dakika sonra süzülür, bol bol ağız ve ud yerine sürülür. Günde 2-3 defa tekrarlanır, çok fayda verir.
-         Ağız,meme, ud yeri temiz tutulmalıdır.
-         Diyet. Çeşitli hastalık nedeni ile vucutta eksilen B6-C-PP vitaminleri aşağıdaki yiyeceklerle alınmalıdır. (bebeklerde,anneler alınca sütleri ile onlara da geçer)

B6 vitamini için : Buğday çimi,bira mayası,soya fasulyesi, patates,karaciğer,
C vitamini için : Yeşil marul, limon, portakal, soğan,sarımsak,domates,yeşil biber,maydanoz,tere,ıspanak,turp,

PP vitamini için: Etler,balık,piliç,kepekli ekmek, bilhassa kepekli çavdar ekmeği, buğday çimi, bira mayası,havuç, maydanoz,patates, soya fasulyesi bol bol yenmelidir.

Yasak: Aft’ın çıkmasına veya artmasına sebep olan kaşar ve tulum peyniri, badem,ceviz, bazı bölge balları, baharat, sirke, kuru üzüm, çikolata, lahana,pastırma-sucuk,kabuklu deniz ürünleri, aşırı sigara yasak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...